De eerste volledig Franse etappe in deze Tour is de kortste rit in lijn van de ronde en kent geen enkel noemenswaardig obstakel. Het ligt dus voor de hand dat een sprinter de Champagne mag ontkurken in de stad van de Champagne.
Stadhuis van Cambrai
De startplaats Cambrai heeft een kleine 35.000 inwoners en ligt aan de Schelde rivier in het departement Nord en de regio Nord-Pas-de-Calais. Het van oorsprong Romeinse stadje Camaracum was in de middeleeuwen de hoofdstad van een zelfstandig prins-bisdom en heette in het Nederlands Kamerijk. In 1508 werd hier op min of meer neutrale grond tussen Frankrijk en het Habsburgse Rijk de Liga van Kamerijk gevormd, een alliantie van o.a. de paus, de Franse koning, de Habsburgse keizer en de Spaanse koning tegen de Venetiaanse Republiek. In 1543 werd het bij de Habsburgse Nederlanden gevoegd, maar sinds de Vrede van Nijmegen (1678) hoort het bij Frankrijk.
De 12e eeuwse Gotische kathedraal werd tijdens de Franse revolutie helaas afgebroken, waarna de veel minder indrukwekkende Notre-Dame de Grâce kerk (1696-1703) deze functie overnam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden naar schatting zo'n 90.000 soldaten de dood in de Slag bij Cambrai (1917), de eerste veldslag waarbij de Britten tanks inzetten tegen de Duitsers.
De bekendste persoon uit Cambrai is de luchtvaartpionier Louis Blériot (vloog in 1909 als eerste in een vliegtuig over het Kanaal naar Engeland). Er komen geen bekende wielrenners uit Cambrai dat in 2004 haar debuut maakte in de Ronde van Frankrijk toen hier een door US Postal gewonnen ploegentijdrit naar Arras van start ging.
Champagne streek
Reims heeft zo'n 190.000 inwoners en is met afstand de grootste stad van zowel het departement Marne als de regio Champagne-Ardenne, al is Châlons-en-Champagne (bijna 50.000 inwoners) de hoofdstad. De stad ligt aan de rivier de Vesle en is gesticht door de Gallische Remi onder de naam "Durocorteron" (ronde vesting). De Remi sloten zich een kleine dertig jaar aan bij Julius Caesar en hun stad werd de hoofdstad van de Romeinse provincie "Gallia Belgica". Het werd na het instorten van het Romeinse rijk één van de belangrijkste steden voor de Franken en het was hier dat de Frankische koning Clovis zich in 496 bekeerde tot het christendom en liet dopen.
Kathedraal van Reims
De Cathédrale Notre-Dame de Reims is tussen 1211 en 1275 gebouwd ter vervanging van een oudere kathedraal die verwoest werd bij een grote stadsbrand. Vrijwel alle Franse koningen zijn hier gekroond, zo ook Charles VII in 1429 toen Jeanne d'Arc de stad veroverde op de Engelsen tijdens de Honderdjarige oorlog. De kathedraal is tevens een UNESCO Werelderfgoed. De stad werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog en het was in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van Eisenhower, ook werd hier de Duitse capitulatie ondertekend. De stad is uiteraard ook bekend om de Champagne wijn, die alleen in deze streek wordt geproduceerd.
De voetbalclub Stade Reims werd in 1911 opgericht en was ooit de belangrijkste club van het land met zes kampioenschappen en twee maal bekerwinst tussen 1949 en 1962. Het stond in 1956 en 1959 in de finale van de Europa Cup I waar beide keren Real Madrid te sterk bleek. Stade Reims speelde in 1978/1979 voor het laatst op het hoogste Franse niveau en promoveerde afgelopen seizoen naar de Ligue 2.
Bekende personen uit Reims zijn o.a. de voetbalcoach Albert Batteaux (9x Frans kampioen als trainer (record), 5x met Reims en 4x met Saint Etienne, ook 3e WK 1958 als bondscoach) en middenvelder Robert Pires (79 interlands & 14 goals, 1e WK 1998 en EK 2000. Ex-Marseille en Arsenal, tegenwoordig Villarreal) en atleet Mahiedine Mekhissi-Benabbad (zilver 3000m steeple-chase OS 2008). De bekendste wielrenner uit de streek is John Gadret (Ag2R) die ook mee doet in deze Tour.
Reims is voor de negende keer aankomstplaats in de Tour. In 1938 won de Fransman Fabien Galateau hier als eerste, sindsdien volgden onder andere zijn landgenoot Cyrille Guimard (1973), de Oezbeekse sprinter Djamolidine Abdoujaparov (1991) en als laatste Robbie McEwen (2002). De stad deed ook negen keer dienst als startplaats wat ritwinst voor o.a. de Belg Rik van Looy (1963 naar Jambes) en de Nederlanders Joop Zoetemelk (1973 naar Nancy) en Jelle Nijdam (1991 naar Valenciennes) opleverde. In 1956 ging de Tour hier zelfs van start en werd de eerste etappe naar het Belgische Luik gewonnen door André Darrigade.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten