De renners trekken vandaag in zuidelijke richting langs het oosten van Parijs in een wederom zo goed als vlakke etappe, op papier dus wederom een etappe voor de sprinters.
Éparnay is een stadje 25km ten zuiden van Reims met zo'n 27.000 inwoners, het ligt aan de rivier de Marne in het departement met dezelfde naam en de regio Champagne-Ardenne. Het is in de 5e eeuw gesticht, was tot 1024 bezit van de aartsbisschop van Reims, ging hierna over op de graven van Champagne om in 1314 Frans kroonbezit te worden toen de laatste gravin (getrouwd met de Franse koning Philippe IV) overleed. De stad werd fel bestreden in de Honderdjarige oorlog waar het achtereenvolgens in Engelse (1422), Franse (1428) en Bourgondische (1432) handen viel, om na de oorlog uiteindelijk in 1508 weer in Franse handen te komen. Éparnay lag in de Eerste Wereldoorlog dicht bij het front en was een belangrijke uitvalsbasis voor de geallieerden, maar werd in 1918 zwaar getroffen door Duitse bombardementen waarbij 2.000 mensen om het leven kwamen.
Epernay
Éparnay is het belangrijkste centrum in de Champagne productie met ruim 30.000 hectare aan wijngaarden in de directe omgeving, aan de "Avenue de Champagne" waar jaarlijks een half miljoen toeristen op af komen staan grote champagnehuizen als Moët et Chandon (grootste champagnehuis ter wereld), Mercier en Laurent-Perrier met in totaal zo'n 200 miljoen opgeslagen flessen van de mousserende wijn.
Wielrenner John Gadret (Ag2R) komt uit Éparnay, waar de Belg Eddy Pauwels in 1963 een etappe won. Sindsdien zijn hier ook twee ritten van start gegaan: Jan Raas won in 1978 een etappe naar Senlis en in 2002 was er een ploegentijdrit naar Chateau Thierry waar ONCE de snelste tijd klokte.
Montargis heeft een kleine 16.000 inwoners en ligt in het departement Loiret en de regio Centre, zo'n 110km ten zuidoosten van Parijs en 70km ten oosten van Orleans. In de stad komen drie kanalen samen met maar liefst 127 bruggetjes, waardoor het de bijnaam "het Venetië van de Gâtinais" heeft gekregen. Gâtinais is de historische naam van deze streek.
Montargis
De naam is volgens de legendes een verbastering van Mont Argus, ene Argus zou hier bezocht zijn door de Romeinse godin Juno. Het stamt echter waarschijnlijk af van Morita, de naam van de leider van een Gallische stam die in deze streek leefde toen Julius Caesar het veroverde in de 1e eeuw voor Christus. De Frankische koning Clovis liet hier een fort bouwen ter verdediging van zijn rijk.
In 1427 werd de stad tijdens de Honderdjarige Oorlog bestookt door de Engelsen, waarop de lokale bevolking de dijken doorprikte om het land onder water te zetten. De verwarde Engelsen werden hierna verslagen bij een Franse tegenaanval, een belangrijke tactische zege in de aanloop naar het Beleg van Orleans. Montargis werd later door de Franse koning beloond met een belastingvrije status die het zou behouden tot de Franse revolutie.
De doelman Gaëtan Huard (1 interland, ex-Marseille en Bordeaux, hield in 1992/1993 voor Bordeaux maar liefst 1176 minuten zijn doel schoon, een record in de Franse competitie) is de bekendste persoon uit de stad. De bekendste wielrenners uit de streek zijn Geoffroy Lequatre (Radioshack) en Pierre Rolland (Bouygues), laatstgenoemde doet ook mee in deze Ronde van Frankrijk.
Montargis heeft een duidelijk Vlaams tintje in de Tour geschiedenis. Herman van Springel (1969) en "halve Vlaming" Robbie McEwen (2005) wonnen hier een rit, terwijl Joseph Spruit (1969 naar Créteil) en Freddy Maertens (1976 naar Versailles) een etappe die hier van start ging op hun naam schreven.
Het parcours lijkt veel op dat van gisteren, de rit is iets langer, maar op een heuveltje van de derde categorie na is er geen enkel obstakel van betekenis. Het gebruikelijke stramien van een kopgroep die de hele dag vooruit rijdt, in de slotfase teruggepakt wordt en een peloton dat mag afsprinten ligt dus weer voor de hand.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten