donderdag 15 juli 2010

Etappe 11: Sisteron - Bourg-lés-Valence (184.5km)

De tweede overgangsrit op rij is een stuk minder lastig dan de vorige en dus kunnen de sprinters weer aan de bak. Het is één van de laatste kansen voor de rappe mannen die nog volop strijden om de groene trui, een massasprint lijkt dan ook het meest waarschijnlijke scenario.

Sisteron is een stadje met 8.000 inwoners in het departement Alpes-de-Haute-Provence en de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, het ligt aan de rivier de Durance en zo'n 40km ten zuiden van Gap waar de etappe van gisteren aankwam.


Sisteron

De stad is gesticht door de Gallische stam de Sogiontii, het werd tijdens de Gallische oorlogen halverwege de eerste eeuw v.C. veroverd door Julius Caesar en kwam aan een belangrijke Romeinse weg te liggen, de "Via Domitia". In de 11e eeuw lieten de graven van Forcalquier hier een citadel bouwen en later werd het de meest noordelijke stad van de Provence dat pas in 1483 een Frans kroonbezit werd. In de eeuwen hierna werd Sisten getroffen door maar liefst zeven uitbraken van de pest en de religieoorlogen. Sisteron was een bolwerk van de Hugenoten, maar werd in 1562 ingenomen door katholieken, om in 1567 weer heroverd te worden, beide kampen slachtten veel aanhangers van de "vijandelijke" religie af. Toen de rust was wedergekeerd bleek het door de pest en oorlog stadje meer dan tweederde van haar bevolking verloren te hebben.
Sindsdien is Sisteron een rustig provinciestadje dat alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgeschrikt door (Amerikaanse) bombardementen waarbij honderd mensen omkwamen en veel gebouwen beschadigd werden, inclusief de citadel waar de Duitsers een regionaal hoofdkwartier hadden. De citadel werd herbouwd en is al 2000 jaar hét gezicht van de stad, het huidige gebouw stamt grotendeels uit de 12e en 14e eeuw, maar eerder stonden op dezelfde plaats al een Romeinse en middeleeuwse vesting.

De Tour de France komt pas voor het eerst in de stad die de bijnaam "de poort van de Provence" draagt, maar Sisteron is wel zeer regelmatig een etappeplaats in Paris-Nice geweest. Carlos Barredo won er in 2008 voor het laatst door Karsten Kroon te verslaan. De bekendste wielrenner uit de streek is Julien el Fares (Cofidis), die ook meedoet in deze Tour.


Bourg-lès-Valence heeft bijna 20.000 inwoners en ligt in het departement Drôme en de regio Rhône-Alpes, even ten noorden van Valence (de hoofdstad van het departement). Er valt weinig te vertellen over deze plaats, het heeft haar bestaan volledig te danken aan de iets zuidelijker gelegen stad Valence. Het heeft o.a. een groot industrieterrein en een treinstation waar de TGV vanuit Lyon stopt, ook ligt het aan de belangrijke snelweg tussen Lyon en Marseille.


Charly Mottet

De grootste renner van de streek is Charly Mottet uit Valence, hij won o.a. de Dauphiné Libéré (1987 & 1992), Giro di Lombardia (1988), Züri Metzgete (1990) en de Tour de Romandie (1990). In 1986 werd Mottet tweede op het WK in Colorado Springs (USA) achter de Italiaan Moreno Argentin, in 1987 en 1991 eindigde hij als vierde in de Tour de France en in 1990 was hij tweede in de Giro d'Italia. Mottet won ook ritten in alle grote rondes (twee in de Giro en Vuelta, drie in de Tour) en droeg in 1987 zes dagen de gele trui.
Guillaume Bonnafond (Ag2R) komt ook uit de streek, maar hij is niet geselecteerd voor deze Tour de France.

Bourg-lès-Valence mag voor het eerst de Tour de France verwelkomen, wel was het vorig jaar de startplaats van de door Bert Grabsch gewonnen tijdrit in de Dauphiné Libéré.




De eerste 50km vormen een vals platte aanloop naar de enige hindernis van de dag, de Col de Cabre (1180m hoog, 5km á 5.9%) van derde categorie. De rest van de rit loopt grotendeels vals plat bergaf tot de finish, ideaal voor de sprintersploegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten