De Ronde van Frankrijk werd gisteren opgefleurd met een leuke etappe door het middelgebergte, maar het leverde zoals verwacht weinig tot geen verschillen op tussen de groten. In de eerste Alpenetappe zal dit heel anders zijn, met twee cols van de eerste categorie in de finale en aankomst bergop.
De rit begint in het Station des Rousse waar Sylvain Chavanel gisteren zijn (tweede) dubbelslag sloeg en brengt de renners naar het skioord Avoriaz in de gemeente Morzine waar ruim 3.000 mensen wonen. Het ligt in het departement Haute-Savoie en de regio Rhône-Alpes, zo'n 50km ten oosten van Genève en vlak bij de Zwitserse grens.
Avoriaz
Avoriaz is één van de belangrijkste skioorden in de Alpen met 35 skiliften naar 50 pistes met een gezamenlijke lengte van 130 kilometer. Het maakt deel uit van de "Portes du Soleil", een groep van acht Franse en zes Zwitserse skioorden die het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld vormen met 650 kilometer verdeel over 280 skipistes. Avoriaz is de grootste en ontstond in de jaren '60 door de inspanningen van ene Gerard Bremont. Hij huurde drie architecten in om een, voor die tijd, ongekend modern skioord te ontwerpen en investeerde veel geld om evenementen als de Tour de France, diverse wintersporten en een jaarlijks filmfestival naar Avoriaz te halen.
Morzine wordt regelmatig aangedaan in de Ronde van Frankrijk (en de Dauphiné Libéré) dankzij haar ligging bij "wielerbergen" als de Joux Plane en de klim naar Avoriaz waar vandaag voor de zevende keer een aankomst is gepland. In 1975 won de Spanjaard Vicente Lopez-Carril er als eerste een etappe, hierna wonnen de grote Lucien van Impe (1977 & 1983) en nog grotere Bernhard Hinault (1979) er een klimtijdrit, Hinault moest in 1985 in een rit in lijn de Colombiaan Luis Herrera voor laten gaan en in 1994 was er weer een klimtijdrit waar de Let Piotr Ugrumov de ritzege voor zich opeiste. De laatste keer dat men in Morzine kwam was in 2006, toen na de afdaling van de Joux Plane, Floyd Landis won deze gedenkwaardige rit waarmee hij de Tour op zijn kop zette.
De rit kan in grofweg drie stukken verdeeld worden, in de eerste 50km verlaat men het Jura gebergte via een plateau en een afdaling, vervolgens wordt in ruim 80km overgestoken naar de Alpen waar in de laatste 40 kilometer de finale wordt gereden.
Zowel het eerste als het tweede deel van de rit bevatten een klimmetje van de vierde categorie, maar het echte klimwerk begint pas in deel drie. De 1619 meter hoge Col de la Ramaz (14.3km á 6.8%) is de eerste berg van de eerste categorie, het lastigste stuk ligt halverwege de klim met drie kilometers van ongeveer 9%. De top ligt op bijna 35 kilometer van de streep.
Het is pas de derde keer dat de Col de la Ramaz beklommen wordt in de Tour, de Fransmannen Hubert Linard (1981) en Richard Virenque (2003) pakten er ooit de bergpunten.
Via een korte afdaling (met zeer steile stukken van meer dan 10%) en het klimmetje Les Gets (1163m hoog, 3.9km á 4.8%) van derde categorie komt men met nog 14km voor de wielen in Morzine aan. In 2003 was hier na de Col de la Ramaz en Les Gets nog de finishlijn getrokken, vandaag begint hier de slotklim naar het skistation Avoriaz. Deze is net als de Col de la Ramaz van de eerste categorie, maar met 13.6km en 6.1% gemiddeld op papier wel iets minder lastig. Het middenstuk is ook hier het lastigst, met percentages van 7.5 tot 8% in de vijfde tot de tiende kilometer van de klim.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten