vrijdag 10 september 2010

Etappe 13: Rincón de Soto - Burgos (196.0km)

De Vuelta komt vanaf zaterdag in haar beslissende fase met drie aankomsten bergop op rij, maar eerst moet vrijdag de 13e etappe afgewerkt worden, een overgangsrit van het vruchtbare La Rioja naar de kale hoogvlaktes van Castilla.


La Rioja heeft met 322.000 inwoners de kleinste bevolking van de 17 autonome regio's van Spanje en laat qua oppervlakte (iets kleiner dan Gelderland) enkel de eilanden van de Balearen achter zich. De regio bestaat uit slechts één provincie en de enige steden met meer dan 15.000 inwoners zijn Calahorra (25k) en de hoofdstad Logroño (152k).


Logroño, de hoofdstad van La Rioja

De regio behoort vanuit historisch oogpunt "gewoon" tot het oude koninkrijk Castilla. In 1833 werd uit delen van de Castilliaanse provincies Burgos en Soria de nieuwe provincie Logroño gevormd, deze veranderde in 1980 haar naam in La Rioja en scheidde zich in 1982 af van Castilla y León om zelf een autonome regio te worden vanwege de grote geografische en economische verschillen met de rest van de regio. Het is dankzij haar ligging aan de rivieren de Ebro en de Oja (waarnaar de regio vernoemd is => Rio Oja) een zeer vruchtbaar gebied en belangrijke wijnstreek, terwijl de hoogvlaktes van Castilla y León een heel ander karakter hebben.


La Rioja

La Rioja is vooral bekend om de wijnproductie die hier al voor de Romeinse tijd begon. De ongeveer 14.000 wijngaarden beslaan meer dan 123.000 hectare en er wordt gemiddeld ruim 250 miljoen liter Rioja wijn per jaar geproduceerd, waarvan 85% rode wijn en 15% witte wijn of rosé.
De regio heeft geen grote wielrenners voortgebracht, de bekendste is dan nog Javier Pascual Llorente die o.a. voor Kelme reed en begin deze eeuw wat kleinere Spaanse koersen won.

Rincón de Soto is een dorp met iets minder dan 4.000 inwoners zo'n 61km ten oosten van Logroño in het noordoosten van de regio La Rioja. Het ligt slechts enkele honderden meters ten zuiden van de grens met Navarra die hier bepaald wordt door de rivier de Ebro.


Rincón de Soto

Het dorpje is in 1140 gesticht en was eeuwenlang weinig meer dan een gehuchtje op het grondgebied van de stad Calahorra, het werd pas in 1670 een zelfstandig plaatsje al woonden er in 1753 nog steeds minder dan 200 mensen. Sindsdien is plaatsje voorzichtig beginnen te groeien. Rincón leeft grotendeels van de fruitteelt (peren) en de productie van keukenmeubilair.
De voetballer Fernando Llorente (aanvaller Athletic Bilbao, 9 interlands en 4 goals) is in Pamplona (Navarra) geboren, maar hij groeide hier op en is de bekendste zoon van het dorp. De boomlange spits werd afgelopen zomer wereldkampioen met Spanje, al speelde hij slechts een half uurtje in de kwartfinale tegen Portugal.
De Vuelta kwam nog nooit in Rincón de Soto, waar ook geen bekende wielrenners vandaan komen.


Burgos is met 179.000 "Burgaleses" achter Valladolid (318k) de tweede stad van de regio Castilla y León (2.6m) en de hoofdstad van de provincie Burgos (376k) in het noordoosten van de regio. De renners rijden morgen alweer de regio uit, maar komen volgende week weer terug, dan meer over Castilla y León. De stad ligt zo'n 860 meter boven zeeniveau op een uitgestrekte hoogvlakte aan de Arlanzon rivier.


Burgos

De stad werd in 884 gesticht door Diego Rodríguez, de tweede graaf van Castilla dat toen nog tot het koninkrijk León behoorde. Hij bouwde een kasteel aan de Arlanzon rivier ter verdediging van het achterland tegen de Moren, die zo'n dertig jaar eerder verdreven waren uit dit gebied. De naam komt van het Visigotische woord "baurgs" (burcht) en Burgos werd in 931 de eerste officiële hoofdstad van een zelfstandig Castilla dat in 1065 werd gepromoveerd tot een koninkrijk. Burgos lag op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela en werd een belangrijke rustplaats voor de tienduizenden pelgrims uit heel Europa die de voettocht maakten. In deze periode werden ook de belangrijkste monumenten van de stad gebouwd: het klooster "Monasterio de Santa María la Real de Las Huelgas" (1181-1222) en de "Catedral de Santa María de Burgos" (1221-1260). De gotische kathedraal is de zetel van het aartsbisdom Burgos en een UNESCO werelderfgoed.


Catedral de Santa María de Burgos

De stad zou door de veroveringen van Toledo en Andalucía steeds minder centraal binnen het rijk komen te liggen, duizenden mensen vertrokken uit van het oude Castilla naar het nieuwe Castilla om de veroverde gebieden te herbevolken en Burgos verloor de hoofdstedelijke status aan Toledo en Valladolid. Na de stichting van Spanje was er opnieuw een leegloop, ditmaal naar de door Spanje gekoloniseerde nieuwe wereld. In de 15e eeuw werd nog wel het derde belangrijke monument gebouwd, het klooster "Cartuja de Miraflores" (1441) werd echter beschadigd en geplunderd door de Franse troepen tijdens de Napoleontische Oorlogen.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren '30 van de vorige eeuw was Burgos de plaats waar Franco zijn voorlopige regering zetelde.

Burgos is tegenwoordig een stad van ambtenaren en industrie, met name de auto-industrie (Ford) is belangrijk voor deze verder vrij arme streek die ook bekend staat om haar kazen. De "Universidad de Burgos" werd pas in 1994 gesticht en heeft ongeveer 9.000 studenten. Het "Aeropuerto de Burgos" is een klein vliegveldje dat in 2008 werd geopend en vorig jaar zo'n 30.000 passagiers vervoerde. In 2014 aangesloten worden op de hogesnelheidslijn van Valladolid naar de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz.


Monasterio de Santa María la Real de Las Huelgas

Burgos CF (gesticht in 1922, zes seizoenen op het hoogste niveau) en Real Burgos CF (gesticht in 1964, drie seizoenen op het hoogste niveau) zijn de twee voetbalclubs van de stad, ze spelen tegenwoordig beiden in de Tercera División (vierde niveau). De damesvolleyballers van CV Diego Porcelos zijn de meest succesvolle sportploeg van de stad, ze spelen op het hoogste niveau en eindigden de afgelopen steevast in de top, maar werd nooit kampioen en verloor vier keer de finale om de nationale beker.

De bekendste zoon van Burgos is Rodrigo Díaz de Vivar, beter bekend als "El Cid", een ridder die in de tweede helft van de elfde eeuw grote successen boekte tegen de Moren voor Castilla, ruzie kreeg met de koning en hierna Valencia veroverde en zelf koning werd. "El Cid" was bij leven al beroemd en berucht op het schiereiland en groeide na zijn dood uit tot een legendarische volksheld. Hij is begraven bij de kathedraal van Burgos.
De politicus Alejandro Rodríguez de Valcárcel (tijdelijk staatshoofd van de dood van Franco tot twee dagen later Juan Carlos als koning werd beëdigd) en de voetballer Juan Manuel Mata (vleugelspeler/aanvallende middenvelder Valencia, 9 interlands en 3 goals) komen hier ook vandaan, evenals een aantal oude koningen van Castilla.


Standbeeld van El Cid" in Burgos

De beste wielrenners uit de stad zijn Isidro Juárez (ritwinnaar Vuelta 1985), José Luis Talamillo (6x Spaans kampioen veldrijden tussen 1958 en 1965) en de gebroeders Mariano en Martin Martínez. Zij emigreerden op jonge leeftijd naar Frankrijk, waar Mariano uitgroeide tot een subtopper (3x top 10, 2 ritzeges en de bolletjestrui in 1978), zijn broer (ritwinnaar Vuelta 1974) had minder succes. De actieve prof Enrique Mata van Footon-Servetto komt ook uit de stad, de provincie bracht o.a. Eulalio García Pereda (4e Vuelta 1978, ritwinnaar 1980, Spaans kampioen 1981) en de actieve prof Iñigo Cuesta (Cervélo) voort.

Burgos is morgen voor de 13e keer startplaats en vandaag voor de 15e keer aankomstplaats in de Vuelta. Henk Nijdam won de eerste etappe die hier aankwam in 1966, hij werd opgevolgd door o.a. zijn landgenoot Jos Lammertink (1980), de Belg Johan Bruyneel (1992), de Italiaan Alessandro Petacchi (2002, 2004 & 2005) en als laatste in 2008 Oscar Freire.




De eerste 100km dwars door La Rioja zijn typisch "Spaans vlak", hierna gaat de weg langzaam klimmen richting de provincie Burgos die bereikt wordt via het eerste klimmetje van derde categorie: de Alto de Padrilla (1260m hoog, 5.9km á 5.6%). Een kleine 20km verderop ligt de kortere en minder steile Alto de Valmala (1200m hoog, 4km á 5%), eveneens van derde categorie.

Na de top van de Valmala zijn er nog 36.1km te rijden naar Burgos, dit over een mooie weg die vals plat bergaf loopt tot op 2km van de streep, ideaal dus voor sprintersploegen om zich te organiseren en de vroege vluchters terug te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten