woensdag 15 september 2010

Etappe 17: Peñafiel - Peñafiel (46.0km)

De klassementsrenners moeten na de rustdag gelijk weer aan de bak in de enige individuele tijdrit van deze ronde, de 46 vlakke kilometers van en naar het wijnstadje Peñafiel zijn van doorslaggevend belang voor het verdere verloop van deze ronde, met nog maar één bergrit te gaan.

Het peloton is na de aankomst en start in Burgos van afgelopen week weer terug in Castilla y León (Nederlands: Castilië en León), met een oppervlakte van ruim 94.000km² (groter dan Portugal of 2x Nederland) de grootste regio van Spanje. Het heeft 2.6 miljoen inwoners (6e van het land) en is de op twee na dunst bevolkte regio (27 inw./km²). De hoofdstad is Valladolid (318k), andere grote steden zijn Burgos (179k), Salamanca (153k) en León (134k). De regio ligt ten noorden en westen van Madrid en bestaat uit negen provincies: Valladolid (533k), León (500k), Burgos (376k), Salamanca (354k), Zamora (196k), Palencia (173k), Ávila (172k), Segovia (165k) en Soria (95k).


De hoofdstad Valladolid

Het koninkrijk León ontstond in 910 toen koning Alfonso III van Asturias stierf en zijn koninkrijk werd verdeeld onder zijn drie zonen in Asturias, Galicia en León. In de jaren hierna ontstond een machtsstrijd tussen de broers in 924 gewonnen door Fruela II van Asturias, hij besloot echter wel om zijn hoofdstad van Oviedo (Asturias) naar de stad León te verplaatsen. León besloeg nu het hele noordwesten van het schiereiland inclusief de noordelijke helft van het huidige Portugal, het oostelijke deel rondom Burgos en Santander werd in 931 verenigd in het graafschap Castilla (dat in veel kleinere vorm al in 850 was ontstaan als onderdeel van Asturias). Castilla dankt haar naam, net als Catalunya, aan de vele kastelen die de christenen bouwden om het veroverde land te verdedigen tegen de Moren en als basis voor verdere veroveringen in de Reconquista.

Wat volgt is een ingewikkelde periode van erfenissen, broedertwisten, burgeroorlogen en (huwelijks)politiek waardoor León weer uiteenviel in de koninkrijken León, Galicia, Portugal en ook Castilla (1031). Het kwam geregeld voor dat meerdere van deze vijf koninkrijken onder het bestuur van één koning stonden, een enkele keer zelfs allemaal, maar pas in 1230 kwam er een officiële hereniging (zonder Portugal). De zogenaamde "Corona de Castilla" (Kroon van Castilla) werd ingesteld met hieronder de koninkrijken waaronder dus ook León. Later werden ook Moorse Taifa's als Sevilla, Toledo en Granada een koninkrijk onder de Castiliaanse kroon.

De meeste van deze koninkrijken werden pas in 1833 formeel ontbonden toen Spanje werd verdeeld in regio's die te vergelijken zijn met de huidige indeling. De belangrijkste uitzonderingen Castilla la Vieja (oud Castilië) en León werden als gevolg van de hervormingen na de dood van Franco samengevoegd tot Castilla y León. León besloeg de huidige provincies León, Zamora en Salamanca, Castilla la Vieja de rest van de huidige regio plus de provincies Santander en Logroño die zelfstandig verder gingen als de autonome regio's Cantabria en La Rioja.


León

Castilla y León heeft vier Vuelta winnaars voorgebracht die bij elkaar zeven keer wonnen, meer dan elke andere regio: Agustín Tamames (1975), Faustino Rupérez (1980), Roberto Heras (2000, 2003 & 2004) en Pedro Delgado (1985 & 1989) die in 1988 ook de Tour de France won. Julio Jiménez Muñoz (2e Tour 1967), Ángel Arroyo (2e Tour 1983) en wijlen José Maria Jiménez Sastre (3e Vuelta 1998) kwamen ooit dicht bij een zege in een grote ronde. Arroyo (geen familie van David) won zelfs de Vuelta in 1982, maar werd net als Heras in 2005 betrapt op doping.
In het huidige profpeloton wordt de regio vertegenwoordigd door Jesús Hernández Blázquez (Astana), Enrique Mata (Footon), José Antonio de Segovia (Xacobeo), Joaquín Novoa en Iñigo Cuesta (Cervélo). Carlos Sastre (Cervélo) en de op een lager niveau rijdende Francisco Mancebo (Heraklion) zijn in de regio Madrid geboren, maar groeiden hier op.


Peñafiel is een stadje met ruim 5.500 inwoners in de provincie Valladolid, zo'n 50km ten oosten van de hoofdstad. Het ligt aan de Duratón, een zijrivier van de Duero die net ten noorden van Peñafiel stroomt.


Castillo de Peñafiel

De stad is waarschijnlijk gesticht door een Keltiberische stam, de Vaccaei, maar was slechts een dorpje van weinig betekenis tot koning Ramiro II van León er in 943 een kasteel liet bouwen. Het Castillo de Peñafiel werd later een aantal keer verbouwd en uitgebreid tot het huidige gebouw dat grotendeels uit de 12e eeuw stamt, het nationaal monument staat op een heuvel en is tegenwoordig o.a. een wijnmuseum.

In 983 werd Penna Fidela, zoals het toen nog heette, veroverd door de Moorse krijsheer Almanzor namens het kalifaat van Córdoba. In 1013 werd het echter alweer heroverd door de christenen, nu was het graaf Sancho García van Castilla die de macht greep.


Bodegas Protos

De laatste eeuwen heeft Peñafiel e.o. zich ontwikkeld tot een belangrijke wijnstreek die sinds de jaren '80 de "Ribera del Duero" wordt genoemd. In 1927 begonnen een aantal lokale wijnboeren samen te werken en werd de grote wijnmakerij "Bodegas Protos" gelanceerd, men produceert hier met moderne technieken zo'n drie miljoen flessen (voornamelijk rode) wijn per jaar. De beste wijn van de regio (en één van de beste van Spanje) wordt echter niet hier gemaakt, maar even verderop in Valbuena de Duero: de Vega Siciliana.

Peñafiel staat ook bekend om het jaarlijkse stierenvechtfestival op het "Plaza del Coso", dit festival op het oude centrale plein van de stad bestaat al sinds 1433. Er zijn geen tribunes, de toeschouwers verschansen zich vooral in de huizen om het plein heen.
De stad is nog nooit eerder bezocht door de Ronde van Spanje en heeft ook geen bekende wielrenners voortgebracht.




De enige individuele tijdrit in deze Ronde van Spanje is er één voor de specialisten: 46km lang, zo goed als volledig vlak en lange rechte stukken waar de mannen van het grote mes een hoog tempo kunnen ontwikkelen. De renners rijden eerst 24km naar het westen, dan volgen er twee 90 graden bochten binnen iets meer dan anderhalve kilometer waar ook de Duero wordt overgestoken en vervolgens is het weer terug in oostelijke richting naar Peñafiel. Dit alles op een hoogte van ongeveer 750m boven zeeniveau.

Valentin Iglinskiy start om 13:41 als eerste aan zijn eenzame strijd tegen de klok, klassementsleider Joaquin Rodríguez Oliver begint om 16:45 en wordt rond 17:40 aan de finish verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten