zaterdag 18 september 2010

Etappe 20: San Martín de Valdeiglesias - Bola del Mundo (172.1km)

De laatste bergrit van de ronde gaat over vier bergen met aankomst op de langste, hoogste en zwaarste klim van de hele ronde: de Bola del Mundo. Het venijn zit hem helemaal in de staart met drie verschrikkelijke steile slotkilometers over een belabberd wegdek.

San Martín de Valdeiglesias is een stadje met 8.000 inwoners in de regio Madrid, zo'n 70km ten westen van de hoofdstad en aan de grens met zowel Castilla y León (Ávila) als Castilla-La Mancha (Toledo).


San Martín de Valdeigles

Het is in de 13e eeuw gesticht nabij een abdij en werd in 1434 een heerlijkheid onder Don Álvaro de Luna, op dat moment de "Condestable de Castilla" en machtigste man van Castilla na koning Juan II. Hij liet hier ook het belangrijkste monument van de stad bouwen, het "Castillo de la Coracera" dat hij gebruikte als buitenverblijf. De bekendste bewoonster van het kasteel was Juan II’s legendarische dochter Isabel, lang voor ze koningin werd en met haar man Fernando II Spanje verenigde.

San Martín de Valdeiglesias ligt van oudsher in een wijnstreek, maar is sinds 1955 ook toeristisch geworden. In dat jaar ontstond door het afdammen van de Alberche een meer, het "Pantano de San Juan". De belangrijkste functie hiervan was om Toledo van drinkwater te kunnen voorzien, maar het werd ook het grootste meer in de wijde omtrek en daarom populair bij watersporters.


Pantano de San Juan

De bekendste "Sanmartineños" zijn atleet Luis Miguel Martín Berlanas (brons EK 2002 en 5e OS 2000 & 2004 op de 3000m steeple chase) en wielrenner Pablo Lastras (Caisse d'Epargne). Lastras is geen uitgesproken sprinter, tijdrijder of klimmer, maar heeft wel in alle grote rondes minimaal één rit gewonnen (Giro 2001, 2x Vuelta 2002 & Tour 2003). Hij schreef verder o.a. de Vuelta a Burgos (2003), Vuelta a Andalucía/Ruta del Sol (2008) en ritten in de Tour de Suisse (2005) en ENECO Tour (2008) op zijn naam.

Het is pas de tweede keer dat de Vuelta hier voet aan de grond zet, in 2005 was het de startplaats van een etappe naar Alcobendas waar een jonge Heinrich Haussler de beste van een grote kopgroep was.



De Bola del Mundo is een 2265 meter hoge berg in het Sierra de Guadarrama gebergte, de top vormt de grens van de regio's Madrid en Castilla y León en ligt zo'n 25km ten zuiden van Segovia en 50km ten noorden van Madrid. De flanken worden bedekt door de "Ventisquero de la Condesa" gletsjer wat de bron is van de Manzanares rivier die naar Madrid stroomt.


Bola del Mundo

De berg heette oorspronkelijk de Alto de las Guerramillas, maar dit veranderde afgelopen eeuw in Bola del Mundo (wereldbol) nadat er een aantal zendmasten van radio en TV op de top geplaatst werden. Het is de eerste keer dat de Vuelta hier komt, maar de weg naar de top voert langs de bekende Puerto de Navacerrada. Deze bergpas is in 1778 aangelegd om Madrid en Segovia met elkaar te verbinden. In de jaren '60 van de vorige eeuw ontstond er ook een klein skioord, de veertien pistes van de Alto de Navacerrada hebben een gezamenlijke lengte van tien kilometer.


Puerto de Navacerrada

De Navacerrada is één van de meest beklommen bergen in de Vuelta en zit sinds de jaren '80 meestal wel op de één of andere manier in het parcours verwerkt, soms zelfs meerdere keren zoals dit en ook vorig jaar toen Juan José Cobo de rit won na de (tweede) afdaling. De afslag naar de steile betonweg naar de Bola del Mundo liet men echter altijd links of rechts liggen.
Er waren wel vijf aankomsten op de Navacerrada met zeges voor Marino Lejarreta (1982), Alex Zülle (1993), Andrei Zintchenko (1998), José Enrique Gutiérrez Cataluña (2004) en Levi Leipheimer (2008). Zülle en Leipheimer deden dit in een klimtijdrit.




De rit begint spectaculair met een klim van bijna dertig kilometer in twee trapjes, de bergpunten worden enkel voor het tweede deel uitgedeeld: de Puerto de la Cruz Verde (1260m hoog, 5.1km á 7.1%) van derde categorie.

Na de afdaling komen de renners langs El Escorial, het tussen 1563 en 1584 gebouwde paleis van koning Filpe II. Het immense complex is een UNESCO werelderfgoed en tevens het startpunt van de klim naar de Alto de Abantos, deze beruchte klim laat men echter links liggen voor de Alto del León (1515m hoog, 8.5km á 6.4% gem. en 13.8% max.) van eerste categorie.



De renners verlaten de regio Madrid voor de provincie Segovia, waar ze 50km over de hoogvlakte moeten fietsen tot in La Granja de San Ildefonso. Ook hier staat een historisch belangrijk paleis, het tussen 1721 en 1724 gebouwde "La Granja" van de eerste koning uit het huis van Bourbon: Felipe V. De wielerwereld heeft echter meer oog voor de beklimming van de Puerto de Navacerrada (1860m hoog, 8.1km á 7% gem. en 8.6% max.).



Er zijn op de top nog 51.7km te rijden, deze afstand wordt overbrugd met een via Guadarrama terug naar de Navacerrada, deze keer klimt men vanuit het zuiden echter door naar de Bola del Mundo (2247m hoog, 22km á 6.1% gem. en 20% max.).

Het gemiddelde stijgingspercentage doet vermoeden dat dit een makkelijke klim is, maar dit komt vooral door de eerste 10km van slechts 3.2% die het gemiddelde flink naar beneden drukken. Het tweede deel is de werkelijke Navacerrada, met 8.7km á 7.4% redelijk vergelijkbaar met de eerste beklimming. De strook van 8 tot 5km van de top is met een constant percentage van boven de 8% het lastigst en zal waarschijnlijk al voor een grote schifting zorgen.



De etappe en de hele ronde worden echter waarschijnlijk pas in de allerlaatste klimkilometers van de ronde beslist worden. De renners rijden met 3.3km de snelweg af en een betonweggetje op. Het stijgingspercentage schiet hier gelijk omhoog met een gemiddelde van 12.1% over de laatste 3.2km en pieken tot zelfs 20% in de allerlaatste kilometer. De renners bevinden zich hier bovendien op meer dan 2200 meter boven zeeniveau, waarmee de Bola del Mundo ook het dak van de ronde is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten