zaterdag 14 mei 2011

Etappe 8: Sapri - Tropea (217km)

De etappe van vandaag valt tussen twee bergritten in, maar de 216km lange tocht langs de kust is zelf zo goed als vlak. De sprinters krijgen dus weer een zeldzame kans, al zit er wel een kort venijnig klimmetje in de slotfase die nog roet in het eten kan gooien.

Sapri is het zuidelijkste stadje van de regio Campania (5.8m) en provincie Salerno (1.1m), slechts enkele honderden meters van de grens met de regio Basilicata (588k). Het heeft ongeveer 7.000 inwoners en ligt in de Cilentino streek en aan de Golf van Policastro die deel uit maakt van de Tyrreense Zee. De stad ligt aan een natuurlijk haven en wordt omsingeld door steile heuvels die uit de kust oprijzen.


Sapri

Het stadje werd in de Romeinse tijd Sinus Laus genoemd en heeft waarschijnlijk nog oudere roots, al is hier weinig van bekend. Sapri is nooit een belangrijke plaats geweest en heeft altijd de geschiedenis van grotere steden in de regio gevolgd, het behoorde dus o.a. tot de Siciliaanse/Napolitaanse koninkrijken en werd in 1861 opgenomen in het verenigde Italië.

De belangrijke historische gebeurtenis is de expeditie van de Napolitaan Carlo Pisacena, hij landde hier in 1857 met driehonderd volgelingen in een poging om een revolutie te ontketenen en het Koninkrijk der beide Siciliën omver te werpen. Zijn poging faalde jammerlijk, maar was wel een voorbode van de expeditie van Giuseppe Garibaldi die drie jaar later wel slaagde. De lokale economie draait vooral op het toerisme, verder kwam Sapri vorige maand in het Italiaanse nieuws toen de lokale voetbalclub Sapri Calcio 1928 (Serie D) geconfisqueerd werd door de overheid in het kader van een operatie tegen een lokale maffiafamilie.

Het is de tweede keer dat de Giro in Sapri komt, de Belg Roger de Vlaeminck won hier in 1974 een rit en een dag later schreef Pierino Gavazzi een etappe van Sapri naar Taranto op zijn naam.


De aankomstplaats ligt in Calabria (Ned: Calabrië), een schiereiland en de zuidelijkste regio van het Italiaanse vasteland ("De punt van de Laars"). Calabria heeft ruim twee miljoen inwoners op een oppervlakte van ongeveer 15.000 km² (+- de helft van België), in beide gevallen de tiende van de twintig Italiaanse regio's. De grootste steden zijn Reggio Calabria (186k) en de hoofdstad Catanzaro (93k). De regio is verdeeld in vijf provincies: Cosenza (735k), Reggio Calabria (567k), Catanzaro (369k), Crotone (174k) en Vibo Valentia (167k).


Reggio Calabria, de historische hoofdstad en grootste stad van Calabria

Het schiereiland werd vanaf de 8e eeuw v.C. gekoloniseerd door de oude Grieken, zo werd in 720 v.c. Rhegion (Reggio Calabria) gesticht. Bruttium, zoals het in de oudheid nog heette, werd in de 3e eeuw v.C. geannexeerd door de Romeinen. Keizer Augustus verdeelde in het jaar 7 het Italiaanse vasteland in elf provincies, waaronder in het zuidwesten "Lucania et Brutii" waar het huidige Calabria toe behoorde, maar ook de zuidoostelijke provincie "Apulia et Calabria" wat tegenwoordig vooral uit Puglia (Apulië) bestaat. Het waren de Byzantijnen die in 536 een hertogdom Calabria stichtten dat (delen van) beide provincies omvatte met Reggio als hoofdstad, hierdoor kwam het gebied rondom Reggio als Calabria bekend te staan ook al slaat deze naam oorspronkelijk op een ander gebied van Italië.

Het hertogdom was na het verdwijnen van het Exarchaat van Ravenna in 751 het laatste Byzantijnse bolwerk in Italië, maar zou in de 12e eeuw veroverd worden door de Noormannen. Sindsdien volgt het de geschiedenis van de rest van de "Mezzogiorno" met de vele Siciliaanse/Napolitaanse koninkrijken en in 1861 de aansluiting bij het verenigde Italië. Calabria werd hierna één van de armste streken van het land en veel inwoners emigreerden naar het noorden of het buitenland. De Calabrische maffia is de 'Ndrangheta, minder bekend dan de Siciliaanse Cosa Nostra en Napolitaanse Camorra, maar sinds de jaren '90 misschien wel de sterkste maffiaclan.
In 1970 werd de hoofdstad van Reggio Calabria verplaatst naar het kleinere en historisch minder belangrijke Catanzaro, vanwege de centralere ligging en om de plaatselijke economie te versterken.


Catanzaro, sinds 1970 de hoofdstad

De belangrijkste wielerkoers van de regio is de Giro della provincia di Reggio Calabria (2.1), de eerste Europese rittenkoers van dit seizoen werd eind januari gewonnen door Daniele Pietropolli (Lampre). Nog nooit werd een grote koers gewonnen door een Calabrische renner, de beste was wellicht nog Roberto Sgambelluri (Baby Giro 1996, rit Giro 1997 & 10e AK 1999). In het huidige profpeloton rijden Sergio Lagana (De Rosa) en Francesco Reda (Quick Step), die laatste doet ook mee in deze Giro.


Tropea heeft net geen 7.000 inwoners en ligt in de provincie Vibo Valentia (167k), zo'n 20km ten westen van de hoofdstad waar 34.000 mensen wonen. Het behoort met slechts 3.59 km² tot de kleinste gemeenten van Italië en is gebouwd op een klif hoog boven de Tyrreense Zee.


Tropea

Het stadje is volgens de legendes gesticht door de Griekse halfgod Hercules (Herakles), op terugweg van zijn reis naar de Pilaren van Hercules (Gibraltar). Het havenstadje is waarschijnlijk in de tijd van de Oude Grieken gesticht en heeft altijd de Calabrische geschiedenis (zie hierboven) gevolgd. Tropea is tegenwoordig een toeristisch stadje en de haven staat ook in verbinding met de Eolische Eilanden, bekend van de vulkaan de Stromboli. Het staat ook bekend om de teelt van rode uien.

De bekendste der "Tropeani" is de acteur Raffaele Vallone (speelde o.a. in El Cid, (de originele) The Italian Job en The Godfather III als kardinaal/vermoorde Paus) die op jonge leeftijd naar Torino verhuisde, ik had hem dan ook al genoemd in de eerste voorbeschouwing deze ronde.

Tropea is voor de tweede keer opgenomen in het parcours, in 2005 ging de eerste rit in lijn van Reggio Calabria naar Tropea en wist Paolo Bettini met ene late uitval o.a. McEwen en Petacchi te verrassen in de sprint bergop.




Het parcours is vrij simpel samen te vatten: begin in Sapri, volg de kustlijn en via de provincies Salerno (Campania), Potenza (Basilicata), Cosenza, Catanzaro en Vibo Valentia (Calabria) kom je vanzelf op de plaats van bestemming terecht.

De weg is op wat verwaarloosbare hobbeltjes na zo goed als vlak, tot de slotkilometers met een korte afdaling gevolgd door een klimmetje van 650 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.8%. De top van dit klimmetje ligt op 1.3km van de streep en eventuele aanvallers moeten het na een kort knikje bergaf nog precies één kilometer licht bergop tot op de streep vol zien te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten